4/3: Äntligen fredag!

Friday evening on the beach
Fredagen började bra – vaknade tidigt utan huvudvärk trots gårkvällens extravaganta intag av rödvin och vattenpipa, loggade in på jobbdatorn (jag vet, jag är på semester… bla bla…) och skickade instruktionsmail till kollegorna om sådant jag inte hann med innan jag åkte. Nu ska jag inte logga på igen förutom om himlen faller över mitt huvud! Ska vara så Internet-fri som möjligt, förutom när jag ger er små uppdateringar om resan.

Fredagen var i alla fall lugn, hettan började trycka på redan vid 09:00 och jag promenerade till Main Street och Beach Road för att se hur stora ändringar som har skett efter VM ifjol – jag var ju här före VM förra året och då var massor på gång.
Jodå, VM hade satt sina spår på Beach Road, förutom att stadion dominerar området (jag gillade Greenpoint bättre innan, det var en stor grön plätt med marknad varje söndag… nu finns bara stadion med kring-krims-krams där) så är det renare, fler restauranger och pubar och en riktig busstation!
Main Road är sig likt, det är det ”vanliga” Kapstaden som många går miste om när de bara hänger nere på V&A Waterfront som är fint, men dyrt och tja, rätt konstruerat. Main Road är mycket mer genuint.
Jag hittade allt jag behövde för resan (solskydd, after sun, batterier…)

Kring 12 blev hettan nästan outhärdlig, någonstans över 30 och inte ett moln på himlen så jag kröp hem via ett par pubar och tog dusch (igen…) och en tvåtimmars nap. Det behövdes!

Eftermiddagen tillbringade jag strosande på min andra favoritgata – Long Street – med kringgator. Vid fem skulle jag träffa Anneliese på Nomad för en utekväll så jag hade gott om tid att strosa runt och fönstershoppa. Ska jag handla något hem, gör jag det i Durban så jag inte behöver släpa med det tvärs över landet! Om jag inte hittar något unikt alltså…
Strax innan fem kände jag ett oemotståndligt behov av glass och se där – mitt emot Nomads kontor finns ett café med läcker italiensk glass. Men… om den är gjord i Sydafrika, är det då inte sydafrikansk glass av italiensk typ? Tål att fundera på. Eller inte. Troligen inte.
Utrustad med en gigantisk glasstrut gick jag upp till Nomads kontor och väntade på Anneliese.
Hon dök upp strax efter fem (hey, det här är Sydafrika. Bjud mig på en öl så ska jag förklara koncepten ”now”, ”just now” och ”now now”), hon hade kört hit från Somerset West där hon normalt är stationerad.
Med sig hade hon kollegan Miriam, som bar på en kylväska med vin, is och riktiga glas. Vi satt i solen på en balkong och njöt av det kalla vinet och beundrade folket nere på marknaden på Greenmarket Square nedanför, som varje dag satte upp sina marknadsstånd i gryningen och plockade ner allt igenom på kvällen. Varje dag.

Vi diskuterade vad vi skulle göra när tredje Nomad-tjejen Jess kom ut och sa att vi skulle dra ner till Llandudno Beach (ja, det är rättstavat…) för att dricka i solnedgången – vi sa inte nej så hon körde fram bilen och en kvart senare satt vi på den härligt vita stranden, andra hade kommit på samma fantastiska idé (se bilden) och vi satt tills solen helt gått ner och stjärnorna visade sig i all sin prakt. Trots att vi tekniskt sett var i en storstad kunde vi se klart fler stjärnor än här hemma…
Jag fick lära mig två drinklekar, ”Hey Bob” och ”1 to 11”. Ahem. Bjud på öl… äsch. Se bara till att inte vara känslig om vi ska leka dom lekarna!

Så, tillbaka in till stan, middag på en thairestaurang uppe vid Kloof, där jag frågade tjejerna om Crowbar i närheten av hotellet, om de kunde säga något om den.
– Oh dodgy place! Go to Daddy Longlegs instead… stay away from Crowbar!
Alla tre var av samma åsikt. Crowbar – dodgy place – bad place.

Jess och Anneliese bröt upp, Miriam skulle på 25-årsfest på en bar på Long Street och bjöd med mig. Baren heter ”Stones” och ligger ovanför ”Clay Oven” – Mattias, det var där vi åt pizza. Cool bar, balkong och allt.. och en massa biljardbord.
Innedrinken är Vodka, lime, is och valfri mängd vatten att spä ut med. Det blev några såna innan vi sa hejdå och gick vidare till nästa ställe… där vi fortsatte med samma drink/grogg.

Plötsligt var klockan tre på natten, bara sådär. Jag kände mig helt pigg och alert när vi skildes åt och jag nannade gott…

Bilden tog jag medan vi satt på stranden.
PS. Jag har träffat Stephanies hemliga tyska tvillingsyster!

Det här inlägget postades i Sydafrika mars 2011. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *